torsdag 6. juni 2013

Egenvurdering

1.       Den siste terminen har vi hatt en del større oppgaver som har vært spennende. Det har tatt en del tid og vært litt mye å gjøre, men det har vært veldig lærerikt. Jeg har jobbet så godt jeg kan med alle oppgavene og prøvd meg frem med masse ulike teknikker og nye måte å gjøre ting på.
2.       Jeg har lært veldig mye om photoshop, ettersom jeg ikke har brukt det redigeringsprogrammet før. Jeg har også lært trykke-teknikken og koldnålteknikk, dette er eller ikke noe jeg har prøvd før. Jeg likte best fordypningsoppgaven der vi skulle velge en fotograf som inspirerte oss, da fikk vi velge en fotograf innenfor det temaet som interesserer oss, som var veldig gøy.
3.       Fordypningsoppgaven burde nok vært senere på året, kanskje siste oppgave, så du kan bruke alt du har lært gjennom hele året.

4.       Jeg synes det har vært greit å bruke blogg som dokumentform. Da kan man også se på andres arbeid å få inspirasjon utifra det. 

mandag 27. mai 2013

Ikaros

"Gresk sagnfigur, sønn av Daidalos. Han ble innesperret i kong Minos' labyrint på Kreta sammen med faren. Da Daidalos hadde laget vinger til dem begge, og de fløy vekk, kom Ikaros for nær Solen, slik at vokset som vingene var festet med, smeltet. Ikaros falt ned og druknet i Ikariske hav." 
Denne uka skulle vi jobbe med tre bilder, for så å sette de sammen til ett. Vi skulle ha bakgrunnbilde av Arendal-området, et bilde av oss selv, og et bilde av et par vinger vi fant på nettet. Deretter skulle vi sette sammen disse tre bildene til et, så det ser ut som vi flyr.

Det første jeg gjorde var å finne hvilke bakgrunnbilde jeg ville ha, så redigerte jeg på fargene til jeg var fornøyd med det.
Deretter fikk vi noen andre til å ta bilde av oss i studioet på skolen. Det bildet jeg valgte klippet jeg ut, for så å lime inn på bakgrunnen. Jeg klippet også bort armene, fordi jeg skulle ha på vinger.
Vingene fant jeg på nettet, og klippet de inn, jeg redigerte også litt på fargen på disse. Jeg har de samme vingene på begge bildene, men har forskjellige størrelser på det, og også redigert de forskjellig.
Når jeg hadde redigert alle tre bildene sammen, redigerte jeg litt på fargen på hele bildet, med alle lagene. Dermed ser bildet litt mer ekte ut, og jeg får litt likere farge som bakgrunnen og vingene.


Her har jeg lagt over et filter som heter Sketch - Bas Relief. Da likner hele bildet på stein, noe som var litt gøy ettersom bildet vi så på som inspirasjon er hakket ut i stein.

Jeg synes denne oppgaven var ganske morsom, og jeg lærte en del om hvordan man kan sette sammen flere bilder. Jeg jobbet ganske mye med det, og prøvde meg frem med forskjellige farger, og forskjellige størrelser på både meg og vingene, men de bildene over var de jeg ble mest fornøyd med. Jeg prøvde meg også frem med forskjellige filter for å se hvordan det ble. 



tirsdag 7. mai 2013

Streetphotography

Den siste tiden har vi jobbet med streetphotograpy. Vi brukte en uke på å gå i byen og ta bilder av forskjellige folk i ulike situasjoner. Alle bildene er redigert i Photoshop, en del er redigert i svart-hvitt fordi det er lettere å få fokus på hovedelementet i bildet om det er i svart-hvitt.
Streetphotograpy er kanskje en av de vanskeligste bildestilene å ta. Man må være rask så man ikke mister motivet, samtidig som man må tenke på komposisjon og lyssetting. 

 På disse to bildene er det folk som skal inn på bussen som er hovedelementet. på bildet til venstre legger man mer merke til bussen ettersom situasjonen er et stykke unna, og bussen er større enn menneskene. På bildet til høyre er personene mer i hovedfokus, her er situasjonen nærmere, og man kan se både busssjåføren gjennom ruta, og gjenspeiling i ruta.

 På disse to bildene er det inne i butikken, man får se mennesker som haster seg gjennom butikken i bakgrunnen, og hovedfokuset, damen foran, som bruker god tid på å kikke. På dette bildet skjedde det en del ting, og fargene var en del av det, derfor valgte jeg å la det være farger på bildet.
 På dette bildet er det en arbeider som kaster grus oppi en container. På det første bildet gjorde jeg meg klar til å få tatt bilde når han kastet, og på bildet til høyre fikk jeg dette med. Jeg synes det var gøy å sette bildene ved siden av hverandre for å vise sammenhengen. På dette bildet valgte jeg også å beholde fargene, for å få litt mer stemning på bildet.
 På dette bildet var det to unger som lekte oppå fontenen som står ved torvet. I bakgrunnen får man med blomstermannen og den lille blomsterbutikken. For å få mer fokus på ungene, spesielt den nærmeste, valgte jeg redigere bilder i svart-hvitt.
 På dette bildet var det en mann som kikket ned i vinduet på butikken. Jeg synes dette var en morsom situasjon.
 Dette bildet var litt annerledes. Her kom det tre arbeidere inn på arena, og tok rulletrappen ned, da jeg tok bilde av dem oppdaget jeg at det kom en sterk refleksjon av arbeidsfolkenes klær. Derfor valgte jeg å beholde fargene på dette bildet. 
Dette bildet er kanskje litt mer interessant enn de andre, her får man øyekontakt med mannen med hund, samtidig som det skjer en del i bakgrunnen på grunn av folkene.
På dette bildet var det en barnehage som skulle gå over gangefeltet, akkurat i det jeg skulle ta bilde løp en dame forbi, jeg synes dette gjorde bildet veldig spennende.

Jeg synes denne oppgaven var ganske spennende, og nokså annerledes enn det de andre har vært. Det var en del å tenke på, både motiv, komposisjon og skygger og refleksjoner som dukker opp i bildet. Det var en del å tenke på i forhold til det vi har måtte tenke på før, i og med at menneskene går, og ikke stopper opp for at du skal ta bilder. Man må ta bildene raskt, og alltid være klar. 

lørdag 13. april 2013

Studiobilder

De siste ukene har vi jobbet med å ta bilder i studio, og prøve ut forskjellige lyssituasjoner. Vi skule ta portrettbilder, og vi skulle prøve å ta bilder av glass på hvit og sort bakgrunn. Vi hadde flere lysmuligheter vi skulle teste ut, vi hadde dagslys, innelys og noen få studiolys. Et problem vi spesielt hadde med bildene av glassene var at lyset var ganske gult, derfor har jeg redigert de fleste glassbildene i sort hvitt. 

Når vi tok bildene skulle vi bruke manuellinnstilling, og da tenke på eksponeringstrekanten, altså ISO, lukkertid og blenderåpning. Vi skulle også tenke på komposisjon for å få best mulig bilder. 

Når vi tok bilder i studioet måtte vi tenke en del på hvor vi plasserte lysene. Det må komme lys fra begge sidene av personen, så det ikke blir for mange skygger i ansiktet, samtidig som et lys bakfra fremhever personen. 




På disse tre bildene brukte vi både fotolys og dagslys, mens vi skrudde av taklysene for å unngå gult lys best mulig. Vi tok bildene i studioet vi har på skolen, og fikk derfor en enkel bakgrunn som ikke tar bort fokuset fra personen på bildet. Ved å bruke dagslys ble det et ganske naturlig resultat, uten at lyset et gult.
Her hadde vi et lys på venstre side, et som kom bakfra, og et som lys på høyre side, samt et stort vindu med dagslys fra høyre side. 
Lyset på disse bildene ble ganske bra, så jeg har bare endret litt på kontrastene på disse bildene.

På disse to bildene hadde vi gått ned i en gang for å ta bilder. Vi fikk da lyset ovenfra, som dannet skygger. Her har jeg tenkt masse på komposisjon. På det nederste bildet har jeg fokusert på øynene til personen, så de blir blikkfanget. Siden det var innelys på disse bildene var det nokså gult, derfor redigerte jeg de i svart hvitt.

Dette bildet tok vi i studioet. Vi brukte et laken som en effekt. Det var lang lukkertid på kameraet, som gir en spennende effekt når det er elementer som beveger seg i bildet. For å skape litt ekstra effekt på bildet har jeg valgt å redigere det i svart hvitt, og bruke effekten "curves" for å få en del kontraster.



Disse bildene tok vi foran et vindu en dag det var ganske lyst, disse bildene fikk da en forstyrrende bakgrunn, selv om jeg redigerte bort en del av lyset. Personene i bildet fikk lite lys i ansiktet, i forhold til lyset som var i bakgrunnen. 


På disse to bildene har vi brukt et speil som en ekstraeffekt. Fokuset er ganske forskjellig på de to bildene, så selv om bildene er nokså like får man et annet inntrykk av dem. 
 Her brukte vi også speilet som en effekt, men på en annen måte. Hovedfokuset er i speilet, og ved at man må se gjennom et av glassene blir det litt forskjellige størrelser i speilet. 




På disse bildene fokuserte vi på skyggene glassene lagde. Vi brukte en vanlig leselampe, som vi holdt på undersiden av glassene, så skyggene kom godt frem. Alle lysene vi brukte på disse bildene var innelys, altså ganske gule, derfor har jeg valgt å redigere bildene i svart hvitt.

På dette bildet er det en svart bakgrunn som vi prøvde oss litt frem med. 
For å skape litt effekter i bildet valgte vi igjen å ha med skygger i bildet. Jeg har redigert på kontrastene og i curves på dette bildet. 

Jeg synes disse oppgavene var ganske morsomme. Jeg har ikke tatt bilder med studiobakgrunn før, så det var ganske nytt for meg. Jeg synes også det var morsomt å se hvordan lyssettingen forandret bildet. Det var også gøy å få begynt med å ta bilder igjen, og jeg måtte da tenke på det vi har lært før av både eksponeringstrekanten og det gylne snitt. Det var også spennende å prøve alle de forskjellige effektene man kan lage med lyset. 
Jeg har lært mer om hvordan man tar bilder i studio, og hvordan man skal bruke lyset for best mulig effekt. Jeg har også lært litt mer om hvor fokuset bør være for å få et interessant bilde.





torsdag 14. mars 2013

Frimerkedesign


Frimerkedesign
Maren Hovatn
De siste ukene har vi jobbet med koldnål-teknikk. Vi skulle finne et bilde av en sommerfugl på nettet, skrive det ut og legge over en glassplate. Deretter rippet vi inn de linjene som vi ønsket skulle komme frem på trykket.
Når dette var ferdig var det tid for å male over trykket, til dette ble det brukt oljebasert maling. Vi brukte stoffbiter til å «dytte» malingen inn i ripene, deretter tok vi av den overflødige malingen, og så trykket vi dette over på et ark ved hjelp av en grafikkpresse. Da trykket var kommet over på et ark scannet vi det til dataen, så vi kunne bearbeide bildet ved hjelp av Photoshop og InDesign.

På dette trykket valgte jeg å kun legge svart farge, ettersom jeg ville prøve meg frem med forskjellige farger på photoshop.


Her valgte jeg å legge farger over hele sommerfuglen, og se bort ifra mønsteret på sommerfuglen.


På dette frimerket valgte jeg å holde designet ganske enkelt, fordi fargene på sommerfuglen er såpass sterke. Jeg redigerte fargene på sommerfuglen litt mørkere for å få fargene enda bedre frem. Fargen på teksten og bakgrunnen er nokså nøytral for å få fokuset på sommerfuglen. Men jeg synes dette frimerke ble litt «tomt» så jeg valgte heller å legge mer fokus på det trykket som originalt er svart. Skrifttypen jeg brukte heter Centaur.



Dette er det bearbeidede bildet av sommerfuglen jeg trykket i sort. Jeg la over forskjellige farger, men valgte å holde meg til blå og lilla toner. Jeg valgte også å fjerne midten, og heller kopiere deler av vingene og legge det over som et layer for å gjøre bildet litt mer interessant. Jeg gjorde også bildet større.


Dette er det første eksempelet jeg lagde med dette trykket. Her valgte jeg å bruke den ferdigredigerte sommerfuglen, men i originalstørrelsen. Problemet med dette frimerket er at sommerfuglen er såpass liten, mens skriften er stor, så man legger fortere merke til skriften, selv om den er i en nøytral farge, og sommerfuglen er i midten. Skrifttypen på dette bildet heter Centaur.


Dette er det siste frimerket jeg kom opp med. Her har jeg brukt den store sommerfuglen, men fortsatt holdt meg til nøytrale farger. Jeg valgte å legge en ramme rundt, fordi dette fikk frem sommerfuglen veldig fint. Jeg har også en beige bakgrunn som får frem fargene jeg la på sommerfuglen. På dette bildet brukte jeg Castellar på Norge A, fordi dette er en nokså kraftig skrift som gjør en del utav seg. På «Lepidoptera» valgte jeg å bruke skrifttypen Centaur, som er en veldig enkel skrifttype.
Vi skulle egentlig skrive «Papilo Norvegius» under bildet, men fordi Papilo er en spesiell type sommerfugl valgte jeg heller å skrive «Lepidoptera» som er en fellesbetegnelse for sommerfugler og møll.
Jeg synes denne oppgaven var ganske gøy å holde på med, fordi den er ganske annerledes enn det vi vanligvis gjør. Det var en litt krevende oppgave, men etter hvert når man kom litt inn i arbeidsmetoden ble det mye enklere. Jeg har lært hvordan man arbeider med koldnålteknikk, fordi dette var noe jeg ikke har prøvd på før. Det var veldig morsomt å se hvordan trykket ble til slutt, for det ble som oftest litt annerledes enn det jeg hadde tenkt. Jeg har lær enda mer om InDesign i den her oppgaven. Hvordan man ser hvilke skrift som passer til, og enkle ting man kan gjøre for å få bildet bedre.

fredag 15. februar 2013

Fotograf: Magda Berny


Det står veldig lite om denne fotografen på nettet. Hun er 36 år gammel og fra Polen. Hun har ingen fotografutdannelse, og derfor statusen amatørfotograf. Hun tar portrettbilder, da spesielt av barn. Hun tar ofte bilder av sine to egne barn, og fokuserer på barnas atferd, fremfor veldig oppstilte bilder. Bildene hennes er lyse og delikate, og øyne er som oftest hovedfokuset. Hun har også en del gode svart/hvitt bilder, hvor igjen øynene er i hovedfokus.
Bildet jeg har valgt å bruke som inspirasjon: 
(Trykk på bildet for direktelink)
Denotativ: 
Bildet er halvnært, så man kan se ansiktsuttrykket til jenta godt. På bildet ser man altså ei lita jente som holder en grein med noen blomster på. Jenta smiler ikke, og øynene kan virke litt redde. Hovedfokuset i bildet er på øynene, blikket blir dradd dit med en gang. Hun har ganske sterke, klare øyne som kommer fint frem med redigeringen. Redigeringen er ganske lys, og kontrastene er ikke så sterke. Ved første øyekast kan man tenke at bildet er overeksponert, men ser man litt bedre på det ser man at bildet er redigert lyst, og at det fortsatt er kontraster, selv om de ikke er alt for sterke. Ved hjelp av greinene i bakgrunnen får man også litt mer dybde i bildet.
Konnotativ:
På grunn av lyset og redigeringen får man litt vinterstemning ettersom bildet er redigert i kalde farger. Når man ser på jentas øyne ser hun litt redd ut, hun har festet blikket på kameraet, så man får følelsen av å ha øyekontakt med henne. I beskrivelsen av fotografen skrev hun selv at hun tar bilder av barn (som oftest), i deres eget element, så man kan tenke at hun kanskje har kommet overraskende på jenta, ut i fra øynene hennes.
¨
(trykk på bildet for direktelink)
(trykk på bildet for direktelink)



Jeg fikk kusina mi til å være modell for meg, siden hun er 12 år, og derfor passer fint sammen med de personene Magda Berny bruker som modeller.  Jeg tok bildene mot en hvit vegg for å forhindre unødvendig støy i bildet. Deretter fokuserte jeg på øynene hennes, som jeg har gjort på alle bildene, så de kommer i hovedfokus. Dette gjorde jeg både fordi øynene på barna i Magda Bernys bilder er så sterke, og fordi ved å fokusere på øynene får man et veldig spennende bilde ettersom man aldri vet hva personen tenker på.
Jeg valgte å ha en varmere tone over mine bilder, men redigeringen er like lys. Jeg redigerte alle bildene i Photoshop, og bruke en del layere. Jeg kopierte først øynene, deretter la jeg over et hvitt layer som jeg gjorde gjennomsiktig så man så bildet gjennom, deretter la jeg over et layer med bare øynene så de stod ekstra ut, selv om jeg hadde fokuset på dem helt fra jeg tok bildene.


Blenderåpning: f/5
Lukkertid: 1/25 sek
ISO: 800

Blenderåpning: f/5
Lukkertid: 1/25 sek
ISO: 800

Blenderåpning: f/4.5
Lukkertid: 1/25 sek
ISO: 800
Dette bildet valgte jeg også å gjøre svart-hvitt for å se litt hvordan det ble. Jeg synes bildet ble ganske spennende, og hele uttrykket på bildet ble nytt når fargen ble fjernet.

Jeg synes denne oppgaven var ganske spennende, det var gøy at vi kunne velge fotograf selv etter hva vi liker best å fotografere. Jeg er veldig glad i å fotografere mennesker, så derfor ble jeg veldig glad da jeg kom over bildene til Magda Berny. Det var et ganske stort prosjekt, men vi fikk en del tid på skolen til å jobbe med det, så det gikk greit. Det var også morro å prøve å få inspirasjon fra en fotograf uten at det skulle bli noen form for kopiering. Jeg har lært enda mer om hvordan man kan redigere i photoshop under denne oppgaven, ettersom jeg brukte flere timer på skolen til å prøve meg frem med redigeringen på bildene. Jeg har også lært litt mer om hvordan man kan fokusere når man tar nærbilder.

torsdag 10. januar 2013

Bokomslag

I de siste timene har vi jobbet med å lage bokomslag i Trykk og Foto-timene.
Det første vi gjorde var å redigere litt mer på blad-trykkene vi jobbet med før jul. Jeg redigerte i farger jeg tenkte kunne passe til et bokomslag. Tittelen skulle være "En slags avskjed", og da får jeg litt assosiasjoner til mørkere bruntoner, men det blir fort litt dystert om hele boka skal være mørkebrun.

Dette ekemplaret er mørkebrunt, men jeg synes det ble veldig dystert, og det frister ikke så mye å begynne å lese på en så mørk bok, fordi det er ganske tungt og lese, og man mister litt motivasjonen.

Denne boka lagde jeg lysere, men jeg synes den ble litt tom på baksiden, derfor redigerte jeg et nytt blad som jeg kunne legge til i et nytt ekemplar av bokomslaget.


Dette eksemplaret er det jeg ble mest fornøyd med. Jeg brukte masse hjelpelinjer så jeg fikk overskriftene på lik linje, og navnet mitt på ryggen kom i midten av skriften på baksiden, samt det blå bladet er på samme linje som skriften bak. Jeg la også til en strekkode, men jeg synes den ble litt "skrikende" i hvit, så jeg la til samme farge som basefargen på boka. Jeg har også holdt meg til de samme fargene, så all skriften går igjen i fargene på bladene. Jeg tok også å byttet fargen på skriften bak, så den skulle bli litt enklere å lese enn den blå som jeg hadde på forrige eksemplar.

Jeg synes denne oppgaven var ganske spennende og lærerik. Både selve trykk-teknikken er morro å holde på med, for så å redigere bildene til noe litt mer spennende. Jeg lærte en del om hva forskjellige skrifttyper kan gjøre med en fremside som skal framstilles for andre mennesker, og at en enklere skrifttype er lettere å lese enn og mer interessant.En skrifttype med mye løkker er tung og lese, og man bytter da ofte til en annen bok, som ikke har en distraherende overskrift. Det var også bedre med en enkel farge på skriften bak, enn en blå, som ble litt tungt å lese.